Standard

SAMOJED
(samoiedskaia sabaka)

Standard št: 212/09.01.1999
Izvor: Rusija
Patronat: nordijske dežele
Uporabnost: vleka in čuvanje
FCI klasifikacija: skupina 5: špici in psi pratipa, sekcija 1: nordijski vlečni psi

Brez delovnega preizkusa!

KRATEK ZGODOVINSKI OPIS: rasna oznaka Samojed izvira iz severne Rusije in Sibirije, kjer je ta vrsta udomačena. Iz južnejših krajev omenjenih regij izhajajo psi z belimi, crnimi in rjavimi lisami in se vzgajajo za tekmovalne pse v vleki. V severnih področjih so bili psi popolnoma beli in zelo pogumni. Uporabljali so jih kot lovske pse in pse za vleko sani. Psi vrste Samojed živijo v tesni povezavi s svojimi lastniki, ki jih vzamejo celo v svoje šotore, da se pogrejejo. Britanski zoolog Ernest Kilbourne Scott je preživel 3mesece leta 1889 pri psih vrste Samojed. Pri vrnitvi v Anglijo je pripeljal s sabo rjavega psa z imenom "Sabaraka". Kasneje je pripeljal iz zahodne strani Urala psico krem barve "Witey Petchora" in iz Sibirije snežno belega psa z imenom "Musti". Ta peščica psov in psi ki so jih pripeljali še drugi raziskovalci, zaznamuje izvor samojedov v zahodnem svetu. Prvi standard za to pasmo je bil sprejet v letu 1909 v Angliji.

SPLOŠNO PRIKAZNA SLIKA: Samojed je skoraj kvadraten arktični špic. Eleganten v svoji pojavi, predstavlja sliko moči, miline, ljubkosti, okretnosti, dostojanstva in zaupanja vase.

GLAVA: je močna, klinasta, lahno obokana lobanja. Dobro opazen čelni presledek (stop). Čeljust je močna in globoka, njena dolžina ustreza dolžini lobanje in se enakomerno stanjša proti nosu. Nosni hrbet je raven. Ima napet zaključek gobca; ta zaključek je nekoliko bolj mesnat. Dobro je razvita nosna goba. Čobe morajo biti v ustnem kotu rahlo zakrivljene (v loku) navzgor; od tod izhaja "samojedov nasmeh".

VAŽNA RAZMERJA: dolžina telesa presega viher približno 5%, medtem ko je globina telesa nekoliko manjša kot je polovica vihra. Dolžina obraza je enaka zgornjemu delu glave.

ZOBOVJE: škarjasto zobovje.

OČI: so temno rjave, globoko ležeče, z bistrim izrazom. So dobro razmaknjene, rahlo poševno oblikovane, v obliki mandljev.

UHLJA: sta visoko daleč vsaksebi nastavljena, razmeroma majhna, trikotna in na konicah rahlo zaokrožena.

VRAT: je močan , razmeroma dolg in ponosne pokončne drže.

TELO: dolžina telesa lahko presega višino vihra. Globok, strnjen, čokat, vendar ni neokreten. Hrbet je srednje dolžine, mišičast in raven. Razkošna vratna odlakanost. Psice imajo lahko daljši hrbet kot psi. Ima zelo močan ledveni del, trebuh je zmerno povlečen. Od spredaj opazovane prsi so široke in globoke, vendar nima sodčasto oblikovanih reber. Polna močna mišičnost in rahlo padajoči hrbet.

PREDNJE IN ZADNJE NOGE: so dobro nastavljene in mišičaste, z izrazito močnimi kostmi. Ima dolgo, napeto poševno ležeče pleče. Gledano od spredaj so sprednje noge ravne, komolci ležijo tesno ob telesu. Sprednja nart je močna, kakor tudi gibka in mehka. Opazovano od zadaj, bi naj bile zadnje noge ravne in vzporedne, z zelo močno poudarjenim mišičevjem. Koleno in skočni sklep sta dobro razvita. Zadnja komolca sta globoko stoječa.

Zadnji kremplji naj bi se odstranili pri mladičih v starosti 3-4 dni.

ŠAPE: so jajčaste in prožne, z rahlo ukrivljenimi kremplji, ki so neznatno razkoračeni.

GIBANJE: Samojed je dirkač. Korak naj bi bil prost in krepak, z dobrim korakom naprej in močnim odrivom.

REP: pri pozornosti in v gibanju se rep upogne naprej preko hrbta ali ga nosi na strani. V mirovanju lahko rep prav tako visi in sega do skočnega sklepa.

DLAKA: je bogata, težka, prožna in gosto poraščena. Samojed je pes z dvojno odlakanostjo; z kratko gosto in mehko podlanko, ter z dolgo, ravno in trdo krovno dlako. Dlakasto pokrivalo naj bi na vratu in na ramah oblikovalo ovratnik, kar posebno pri psih okvirja glavo. Na zunanji strani uhljev, na glavi in na sprednji strani nog je dlaka kratka in gladka. Notranja stran uhljev naj bi bila dobro poraščena in med kremplji naj obstaja zaščitna dlaka. Rep mora biti razkošno poraščen z dlako. Dlaka pri psicah je pogosto krajša in mehkejša kakor pri psih.

BARVA: bela, krem ali bela z barvo prepečenca (tukaj je osnovna barva bela z neznatno prisotnostjo barve prepečenca-odtenek in ne sme nikoli dajati vtisa na izprano svetlo rjavo barvo). Nos, gobec in veke oz. trepalnice so črne. Nosna goba je včasih jetrno rjava in vsebuje neznatno pomanjkanje pigmenta.

VIŠINA: Idealna višina za pse: 57 cm +/- 3 cm

za psice: 53 cm +/- 3 cm

TEŽKE NAPAKE: rumene oči, dolgopecljata uhlja, nizke postave, slabe kosti. Volnata ali dolga mehka dlaka, ki ni obstojna, psi ki nimajo razvitih mišic. Dvakrat zavit rep. Zadržano vedenje, mehka uhlja, ukrivljene in prekratke noge.

DISKVALIFIKACIJSKE NAPAKE: modre ali raznobarvne oči; pred ali zagriz; vsaka druga barva dlake kot je navedena v tej literaturi; plašnega ali agresivnega vedenja. Uhlja nista pokončna.

PRIPOMBA NA SAMOJED - STANDARD: vsak odklon od standarda je napaka, ki naj bo v odnosu z odlikami psa, njegovega skupnega vtisa, njegovega telesnega ustroja, primerno ocenjen. Odstopanja, ki so za pasmo atipična, nepravilna, so diskvalifikacijska.

UGRIZ: k oceni ugriza ne sodijo samo zobje, temveč tudi čeljust, ki mora biti dobro razvita.

OPOMBA: psi morajo imeti dve enako razviti modi, ki se nenehno nahajata v modniku.

Nazaj na "O samojedih"